Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Καλό ταξίδι, Βασίλη...

Σήμερα το τελευταίο αντίο...

Έφτασε στην Ελλάδα το βράδυ της Πέμπτης η πτήση που μετέφερε τη σορό του άτυχου Βασίλη Κουφολιά, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από τα συντρίμμια της πολυκατοικίας στη Λ Άκουιλα.

Τραγικές φιγούρες στο ίδιο αεροσκάφος ο πατέρας και η μητέρα του αδικοχαμένου Βασίλη, ο οποίος δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το όνειρο της ζωής του να γίνει μηχανολόγος.

Η σορός του Βασίλη μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης, συνοδευόμενη από τους οικείους του αλλά και εκπροσώπους της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη.

Η πτήση της Aegean, έφτασε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» γύρω στις 11:30 το βράδυ.

Εκεί είχαν μαζευτεί από νωρίς συγγενείς και φίλοι του αδικοχαμένου Βασίλη, προκειμένου να συμπαρασταθούν στην οικογένειά του και να του προσφέρουν έστω και αυτή τη στιγμή ένα λουλούδι.

Οι γονείς του Βασίλη εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς τον πρωθυπουργό για τη συμπαράσταση στο πένθος τους, καθώς και προς τον πρέσβη της Ελλάδας στην Ιταλία Χ.Ροκανά και το προσωπικό της πρεσβείας για το ενδιαφέρον και τις ενέργειές τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την κηδεία του παιδιού τους, η οικογένεια του Βασίλη θα αναχωρήσει και πάλι για την Ιταλία, καθώς παραμένει στο νοσοκομείο, εκτός κινδύνου, η κόρη τους Διονυσία, η οποία υπήρξε εξαιρετικά τυχερή, καθώς, αν και βρισκόταν στο ίδιο διαμέρισμα με τον αδελφό της, διασώθηκε με ένα μικρό κάταγμα στον ώμο.

ΜΕΤΡΑ ΤΩΡΑ!...
Oκτώ στα δέκα κτίρια της χώρας χρειάζονται αντισεισμική ενίσχυση, κατά το ΤΕΕ, το οποίο, με αφορμή τον σεισμό στην Ιταλία, επισημαίνει την ανάγκη ανάληψης πολιτικών πρωτοβουλιών ώστε να αποφασιστεί και να υλοποιηθεί άμεσα η ενίσχυση των παλαιότερων κτιρίων της χώρας, που θεωρούνται πιο ευάλωτα σε σεισμούς.

Το ΤΕΕ με το πρόγραμμα Εθνική Πολιτική Ενίσχυσης
Υφισταμένων Κατασκευών ΕΠΑΝΤΥΚ/ΤΕΕ έχει λεπτομερέστατα περιγράψει τις απαιτούμενες συγκεκριμένες θεσμικές αποφάσεις της πολιτείας σε νομικά, διοικητικά και χρηματοδοτικά ζητήματα, ενώ παράλληλα έχει περιγράψει τους βαθμούς διακινδύνευσης ανά περιοχή της επικράτειας για διάφορες κατηγορίες παλαιότερων κτιρίων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού ελέγχθηκε στατιστικά σχεδόν το σύνολο των 3.990.512 κτιρίων της χώρας και τα στοιχεία που προκύπτουν είναι:

*Το 80% των περίπου 4.000.000 κτιρίων όλης της χώρας που έχουν χτιστεί πριν από το 1985 με τον παλαιό αντισεισμικό κανονισμό είναι εν δυνάμει τρωτά σε μελλοντικό ισχυρό σεισμό γιατί δεν πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές.

*Το κόστος της ενίσχυσής τους ποικίλλει ανάλογα με την κατάσταση του κτιρίου απο 5% ως 50% σε σχέση με την αξία της κατασκευής τους.

*Από τα κτίρια αυτά το 35% είναι πλινθόκτιστα ή λιθόκτιστα και παρουσιάζουν αυξημένη τρωτότητα και επομένως πρέπει να ενισχυθούν κατά προτεραιότητα.

*Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στα δημόσια κτίρια και γενικότερα στα κτίρια συνάθροισης κοινού. Σημειώνεται ότι από τα περίπου 80.000 κτίρια της κατηγορίας αυτής από το 2001 ως σήμερα έχουν ελεγχθεί μόνο τα 5.800!

*Οι οικοδομές με πυλωτή, που αντιπροσωπεύουν το 3% του συνόλου του κτιριακού πλούτου της χώρας, θεωρούνται τρωτές. *Τα αυθαίρετα δεν είναι λιγότερο ασφαλή από τα κτίρια που έχουν οικοδομική άδεια.

*Το μπετόν έχει συμβατική διάρκεια ζωής από 50 ως 100 χρόνια, ανάλογα με την ποιότητά του.

Οπως έχει τονίσει ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιάννης Αλαβάνος, οι σεισμοί κοστίζουν περί τα 600 εκατ. ευρώ ετησίως κατά μέσον όρο για την αποκατάσταση των σεισμοπαθών και των περιοχών που πλήττονται. Το ΤΕΕ θέλει αυτά τα χρήματα να δίδονται για την πρόληψη προκειμένου να περιοριστούν οι ζημιές και κυρίως τα θύματα. Και υπογράμμισε ότι το ΤΕΕ διαθέτει καταγραφές του κτιριακού πλούτου της χώρας ώστε να σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα επεμβάσεων με ορίζοντα 20ετίας. Στις προτεραιότητες ενίσχυσης περιλαμβάνονται τα δίκτυα υποδομών (ΟΤΕ, ΔΕΗ, φυσικό αέριο, οδικές γέφυρες).