Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Μουσική @ Κινηματογράφος


50 χρόνια Λευτέρης Παπαδόπουλος,
ραντεβού στο ΟΑΚΑ για την Πάρνηθα


Για τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, η 7η Σεπτεμβρίου στο ΟΑΚΑ θα είναι μια μεγάλη βραδιά συγκίνησης.

Με τη μισή Ελλάδα στις παραλίες, όσοι μείναμε πίσω γεμίζουμε από τώρα την ατζέντα μας για τον Σεπτέμβριο, που μας στέλνει καθημερινά μηνύματα για ωραίες βραδιές σε μια πιο δροσερή Αθήνα. Είναι πολλές οι επέτειοι και οι αφίξεις το φθινόπωρο στην Αθήνα (αλλά και στη Θεσσαλονίκη) και για αρχή σημειώνουμε στο ημερολόγιο την 7η Σεπτεμβρίου, ημέρα Δευτέρα, όταν το ΟΑΚΑ θα υποδεχθεί 16 μεγάλους Ελληνες τραγουδιστές οι οποίοι θα συγκεντρωθούν για να τιμήσουν τον Λευτέρη Παπαδόπουλο.

Μισός αιώνας δημιουργίας, με καρπούς ορισμένα από τα ωραιότερα ελληνικά τραγούδια, με στίχους που ακουμπάνε απευθείας την καρδιά, είναι μια σημαδιακή επέτειος που προεξοφλεί πολλή συγκίνηση και πολλές μελωδίες.

Μόνο τα ονόματα των καλλιτεχνών που θέλησαν να είναι παρόντες στα καλλιτεχνικά γενέθλια του Λευτέρη Παπαδόπουλου αρκούν… Χάρις Αλεξίου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μελίνα Ασλανίδου, Γλυκερία, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μανώλης Μητσιάς, Γιώργος Νταλάρας, Γιάννης Πάριος, Αλκηστις Πρωτοψάλτη, Αντώνης Ρέμος, Διονύσης Σαββόπουλος, Πασχάλης Τερζής, Τάνια Τσανακλίδου, Μαρία Φαραντούρη και Μιχάλης Χατζηγιάννης.

Και αυτό που σημειώνουμε με ικανοποίηση είναι ότι η ωραία, όπως προμηνύεται, συναυλία, πέρα από το καλλιτεχνικό σκέλος της έχει και ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό σκοπό.

Μεγάλο μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την αποκατάσταση της Πάρνηθας, καθώς η «μεγάλη αυτή λαϊκή γιορτή» επισήμως είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της ΕΣΗΕΑ, γιατί ο Λευτέρης Παπαδόπουλος συμπληρώνει φέτος και 50 χρόνια στη δημοσιογραφία.

Την αιγίδα τους προσφέρουν επίσης ο Οργανισμός Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πρεσπών - Φλώρινας και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Εντός των Τειχών. Η προπώληση των εισιτηρίων άρχισε από τα Metropolis, το ticketnet.gr και τα Village Cinemas.

Πληροφορίες: 210 8840600 – 210 7474288
Ωρα έναρξης: 20:30
Οι πόρτες ανοίγουν στις 19:00
Τιμές εισιτηρίων:
Στα Φυσικά σημεία πώλησης Α ζώνη 40€, Β ζώνη 30€, Γ ζώνη 25€, Αρένα Κανονικό 20€, Αρένα Φοιτητικό 15€
Μέσω τηλεφωνικού κέντρου και Internet: Α ζώνη 42€, Β ζώνη 31,5€, Γ ζώνη 26,5€, Αρένα Κανονικό 21€, Αρένα Φοιτητικό 16€

Από τη Βικιπαίδεια μαθαίνουμε:

Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος του Παναγιώτη είναι Έλληνας δημοσιογράφος, στιχουργός και ποιητής. Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 1935. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ξεκίνησε την σταδιοδρομία του ως δημοσιογράφος και από το 1959 εργάζεται ανελλιπώς με την εφημερίδα «Τα Νέα».

Έχει γράψει στίχους εκατοντάδων τραγουδιών σε πρωτότυπη ποίηση αλλά και από μετάφραση (Λόρκα, Νερούδα). Οι στίχοι του μελοποιήθηκαν από μερικούς από τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες. Έχει συγγράψει πολλά βιβλία εκ των οποίων «Επαρχίες της Αθήνας», «Η Τουρκία χωρίς φερετζέ», το θεατρικό «Ο δρόμος» (1969) και την κριτική μονογραφία "Ο ποιητής Λευτέρης Παπαδόπουλος για τη στιχουργό Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου".

Είναι μέλος της Ενώσεως Συντακτών Ημερ. Εφημ. Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), της Εταιρείας Μουσικοσυνθετών Ελλάδος και της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Ανέλαβε δημοσιογραφικές αποστολές στην Αμερική, Ρωσία, Ευρώπη, Ασία και Αφρική. Έχει τιμηθεί με βραβείο δημοσιογραφικού διαγωνισμού ΕΣΑΤ (1965).

Παράλληλα έχει ασχοληθεί με την τηλεόραση ως παρουσιαστής εκπομπών, προσώπων με έντονη συμμετοχή σε καλλιτεχνικές κριτικές επιτροπές. Έχει πολλές φορές εκφράσει δημόσια την άποψη αλλά και την αντίθεσή του σε διάφορους πολιτικούς χειρισμούς. Είναι φανατικός οπαδός της ΑΕΚ.

Είναι κάτοικος Αθήνας και ομιλεί γαλλικά.

Μπράβο Αντώνη...

Ο Αντώνης Καφετζόπουλος με τη Λεοπάρδαλη Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας
Ο Αντώνης Καφετζόπουλος με τη Λεοπάρδαλη Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας

«Το πιο ωραίο που μου συνέβη στο Λοκάρνο ήταν η ανταπόκριση του κοινού», λέει ο σκηνοθέτης Φίλιππος Τσίτος μετά την τελετή απονομής του Δεκαπενταύγουστου. «Με πλησίαζαν στον δρόμο και μου έδιναν συγχαρητήρια για την ταινία. Εβλεπες ότι το ενδιαφέρον τους είναι ζωντανό, είχαν μεγάλη διάθεση να μιλήσουμε για την ταινία και είχα την αίσθηση ότι η ταινία είχε φτιαχτεί ειδικά γι αυτό το κοινό. Αισθάνομαι πολύ χαρούμενος για τα βραβεία και είμαι περήφανος για τον Καφετζόπουλο, ο οποίος μάγεψε το Λοκάρνο».

Το Βραβείο Ερμηνείας για τον Αντώνη Καφετζόπουλο αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα αν αναλογιστεί κανείς ότι έχουν περάσει αρκετές δεκαετίες για μια τόσο σημαντική διάκριση για Ελληνα επαγγελματία ηθοποιό. «Είμαστε ευχαριστημένοι, κυρίως από την αποδοχή του κόσμου. Η ταινία "μίλησε" στους θεατές και για τέσσερις μέρες ζήσαμε μια έντονη ατμόσφαιρα», λέει ο Αντώνης Καφετζόπουλος. Το σενάριο της ταινίας, επίκαιρης τραγικής κωμωδίας με πολιτική χροιά, υπογράφουν οι Αλέξης Καρδαράς και Φίλιππος Τσίτος και παίζουν ακόμα οι Anastas Kozdine, Τιτίκα Τσιριγκούλη, Γιώργος Σουξές, Κωνσταντίνος Κορωναίος, Παναγιώτης Σταματάκης και Μαρία Ζορμπά.

Στην Ελλάδα, η «Ακαδημία Πλάτωνος» θα κάνει πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», ενώ στις αίθουσες θα τη δούμε μέσα στους επόμενους μήνες. Το Βραβείο Οικουμενικότητας του 62ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Λοκάρνο συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 20.000 ελβετικών φράγκων για τη διανομή της ταινίας στην Ελβετία, και το Βραβείο Νεότητας, το οποίο απονέμει μια Επιτροπή Νέων, με το ποσό των 2.000 ελβετικών φράγκων. Το πρώτο βραβείο του Φεστιβάλ απέσπασε η ταινία «She, Α Chinese» της Xiaolu Guo, ενώ το βραβείο σκηνοθεσίας πήγε στον Ρώσο Αλεξέι Μιζγκίρεφ για την ταινία «Βuben.Βaraban».Με το βραβείο Καλύτερου Γυναικείου Ρόλου βραβεύτηκε η Ολλανδή ηθοποιός Λότε Βέρμπεκ.