Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Ζούμε, καθημερινά, το δικό μας "τιτανικό"!

Μιά δύσκολη εβδομάδα έφυγε και μια νέα μας περιμένει με έναν νεκρό, 41 χρόνων, που έχασε τη ζωή του σε περιοχή ανοιχτά του Βόλου και από θυελλώδους ανέμους, αλλά και με έναν αγνοούμενο 46χρονο, πατέρα τριών παιδιών, στον Αίσωνα ποταμό...
Η Ντόρα με τον Αντώνη Σαμαρά να γλυκοκοιτάζουν την προεδρία της Ν.Δ. (ψηφοφορία δίπλα) και το "βαθύ ΠΑΣΟΚ" να αποκτά νέο γραμματέα, τον κο Σ. Ξυνίδη, με την ξυνίλα μερικών στο πρόσωπο για την εκλογή του... Toν κο Γ. Παπανδρέου να σκέπτεται σοβαρά να εγκαταλείψει το Μαξίμου. Θέλει, λένε, να μετατρέψει το πρωθυπουργικό του γραφείο κατά τα πρότυπα του Οβάλ γραφείου του αμερικανού προέδρου και τους πολίτες καθημερινά να μετρούν ανάποδα το κατοστάρι της πρωθυπουργίας περιμένοντας καλύτερες μέρες... Καταργείται ο νόμος Πετραλιά για τις γυναίκες με παιδιά που έβγαιναν στην σύνταξη από τα 55 τους χρόνια και "κουμπώνουν" τα χρόνια στα 50... Αυτές που 50άρησαν δεν μπορούν, όμως, να βγουν στη ... σύνταξη τώρα γιατί ΔΕΝ υπάρχουν ...χρήματα! Κι έτσι, η κάθε μία, να νοιώθει πως ζει το δικό της μικρό "τιτανικό"!!!
Η Μαλβίνα Ντιν του "Τιτανικού"...
Η Μιλβίνα Ντιν σε ηλικία 91 ετών

Η Ελίζαμπεθ Γκλάντις Ντιν ή αλλιώς πιο γνωστή ως Μιλβίνα Ντιν απεβίωσε σε ηλικία 97 ετών . Όταν το θρυλικό υπερωκεάνιο συγκρούστηκε στις 14 Απριλίου 1912 σε παγόβουνο στον Ατλαντικό Ωκεανό, η Μιλβίνα Ντιν ήταν ένα μωρό μερικών εβδομάδων.

Η μικρή τότε Ντιν μαζί με τη μητέρα της και τον αδελφό της, επιβιβάστηκαν σε σωσίβια λέμβο και επέζησαν του ναυαγίου. Ωστόσο ο πατέρας της έχασε τη ζωή του.

Οι στάχτες της σκορπίστηκαν από τον σύντροφο της Μπρούνο Νορντμανις από την αποβάθρα του Σαουθάμπτον της νότιας Αγγλίας από όπου είχε ξεκινήσει το ταξίδι του ο Τιτανικός.

"Δεν είναι μία ημέρα λύπης αλλά αντίθετα μία ημέρα γεμάτη με όμορφες αναμνήσεις" δήλωσε ο Ντέιβιντ Χιλ, της Βρετανικής Εταιρείας Τιτανικού.

Το δράμα έγινε ταινία...

Ο Τιτανικός, αισθηματική ταινία εποχής, παραγωγής 1997 του Τζέιμς Κάμερον βασισμένη στο διασημότερο ναυάγιο όλων των εποχών, αυτό του υπερωκυάνιου Τιτανικός που βυθίστηκε το 1912.

Δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ, αρχικά μόνο απο τη 20th Century Fox, αλλά λόγω της πανάκριβης παραγωγής του (140.000.000 δολλάρια), χάρη στην οποία η 20th Century Fox έμεινε χωρίς χρήματα, ζητήθηκε από την Paramaount Pictures να συνδράμει με επιπλέον 60.000.000 δολλάρια, με αντάλλαγμα τα δικαιώματα προβολής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι, ο Τιτανικός κόστισε συνολικά 200.000.000 δολλάρια αλλα οι εισπράξεις του τον έβγαλαν ασπροπρόσωπο. Συνολικά σημείωσε έσοδα που φτάνουν τα 1,9 δισεκατομμύρια δολλάρια, κατέχοντας μέχρι το Αύγουστο του 2009 το ρεκόρ όσον αφορά το ποσό των εισπράξεων (χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη ο πληθωρισμός στις τιμές των εισιτηρίων). Η ταινία κατέχει επίσης το ρεκόρ των περισσότερων βραβείων Όσκαρ (11 συνολικά).

Στην ταινία πρωταγωνιστούν η Κέιτ Γουίνσλετ (ως Ρόζ Ντιγουίτ Μπουκάτερ) , ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο (ως Τζακ Ντώσον), ο Μπίλι Ζέιν (ως Καλ Χόκλεϊ), η Κάθι Μπέιτς (ως Μόλι Μπράουν), η Φράνσις Φίσερ (ως Ρουθ Ντιγουίτ Μπουκάτερ) και η Γκλόρια Στιούαρτ (ως Ροζ εκατόν ενός χρόνων).

titanic%201.jpg

Λόγια της ιστορίας...

Ο Τιτανικός βυθίστηκε δύο ώρες και σαράντα λεπτά αργότερα στις 02:20 στις 15 Απριλίου.

Η βύθισή του παρέσειρε στο θάνατο 1523 ανθρώπους απο το σύνολο των 2228 επιβαινόντων επιβατών και μελών πλήρώματος. Μονον 705 άνθρωποι κατάφεραν να σωθούν.
Αυτό θεωρείται ένα από τα τραγικότερα "εν καιρώ ειρήνης" ναυάγια.

Το ναυάγιο αυτό του Τιτανικού οδήγησε στην αλλαγή διάφορων νόμων της ναυτιλίας, και κυρίως σε θέματα σωστικών μέσων των πλοίων. Ιδιαίτερα δε της απαίτησης τα μέσα διάσωσης όπως ειναι οι ναυαγοσωστικές λέμβοι και οι σωσίβιες ζώνες, να υπερκαλύπτουν σημαντικά τον συνολικό αριθμό των επιβαινόντων (επιβατών και πληρώματος) κάθε πλοίου.

Καλή Εβδομάδα σε όλους...