Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

ΤΟ ΝΗΣΙ της επιτυχίας!


"Στη ζωή δεν μετράει πόσες ανάσες παίρνεις, αλλά πόσες είναι οι στιγμές που σου κόβουν την ανάσα"

Τι λένε οι πρωταγωνιστές, αλλά και η συγγραφέας της τηλεοπτικής σειράς που το πρώτο επεισόδιο παρακολούθησαν πάνω από 4 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Η πολυαναμενόμενη σειρά του Mega, "το Νησί" έκανε επιτέλους την εμφάνισή της στους δέκτες μας.
Βασισμένη στο ομόνυμο βιβλίο της αγγλίδας συγγραφέα Victoria Hislop, το οποίο έγινε best seller, με 2.000.000 πωλήσεις, εκ των οποίων 300.000 πραγματοιήθηκαν στην Ελλάδα, μόνο με επιτυχία διαπραγματευόταν.
120 ηθοποιοί, 1.000 κομπάρσοι, 26 επισόδια και πάνω από 1 χρόνο γυρισμάτων, εγγυήθηκαν για το άρτιο αποτέλεσμα αυτής της εληνικής δουλειάς... Και με ένα θέμα που σου προκαλεί πόνο, δάκρυ και θλίψη μιας δύσκολης εποχής, με τους χανσενικούς να στοιβάζονται σε ένα νησί, τη Σπιναλόγκα...
Το βιβλίο της Ηislop πέτυχε 72 επανεκδόσεις και παρέμεινε περισσότερες από 50 εβδομάδες στο top 10 που έχει να κάνει με τις πωλήσεις βιβλίων στην Ελλάδα.

Oι πρωταγωνιστές έμειναν μόνιμα στην Κρήτη, μέχρι να ολοκληρωθούν τα γυρίσματα στη Σπιναλόγκα ενώ, μέχρι το τέλος της σειράς, είχαν αποκλείσει άλλη επαγγελματική δραστηριότητα.
Ο ένας εκ των πρωταγωνιστών, Στέλιος Μάινας (που με την κυρία Κατερίνα Λέχου δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας), μεταφέρει το κλίμα, κατά την διάρκεια των γυρισμάτων:
"Χτυπώντας η κλακέτα, την πρώτη εκείνη στιγμή στις 14 Δεκέμβρη του 2009, στο φτωχικό σπίτι της Πάνω Ελούντας, που ο Χαλκιάς ο σκηνογράφος µας είχε μαγικά ταξιδέψει στο 1939, εγώ και η Κατερίνα, ο ψαράς και η δασκάλα που τους χτυπά η αρρώστια, κοιταχτήκαμε έτσι όπως µόνο οι ηθοποιοί κοιτάζονται, µε την αγωνία κρυμμένη στο χαμόγελο και τον ιδρώτα να στάζει κρυφά κάτω από το χνούδι στο άνω χείλος, με τις παλάμες ιδρωμένες και την ελαφρά ταχυπαλμία που φέρνει σε κάτι από µέθη, κοιταζόμασταν.... Κι όταν ο Θοδωρής ο σκηνοθέτης µας φώναξε για κάτι, όλοι έτρεξαν να δουν το πρώτο πλάνο, εκτός από µας, που µε αγωνία περιμέναμε, αλλά κάτι όμορφο στον αέρα πλανιόταν... Εκείνοι μπροστά στο μόνιτορ κι εμείς παρατηρητές τους ψυχανεμιζόμασταν πως κάτι άλλο γίνεται εδώ, κάτι συντελείται μαζί µας και ερήμην µας, κι έβλεπα από μακριά όπως όλοι μαζεμένοι πάνω από την οθόνη του μόνιτορ, σαν τα βόδια πάνω από τη φάτνη, µε τις ανάσες τους να ζεσταίνουν, και τη προσμονή του καλλιτέχνη στο βλέμμα, και τη γλώσσα να πλαταγίζει µες στο στόμα για να γευτεί τη χαρά της δημιουργίας. Γιατί όταν συμβαίνει το ξέρουμε, το νιώθουμε κι είμαστε ευγνώμονες που κάνουμε τη δουλειά µας ώστε σε τόσες δυνατές συγκινήσεις να λέμε "ήμουν κι εγώ εκεί".

Η Κ. Λέχου νοιώθει να έχει "ψυχική συγγένεια" με την ηρωίδα και συμπληρώνει: "Η Ελένη Πετράκη που υποδύομαι στη σειρά παίζει στο πρώτο κομμάτι και η ιστορία της ξεκινά το '37 . Είναι μητέρα δυο κοριτσιών και δασκάλα . Είναι το πρώτο πρόσωπο στην οικογένεια που μαθαίνει ότι πάσχει από λέπρα και αναγκάζεται να μεταφερθεί στη Σπιναλόγκα", αναφέρει και συγκινείται.
Το βιβλίο το είχε διαβάσει διότι της είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον το γεγονός ότι έγινε best seller και με τόσες πωλήσεις παγκόσμια. Η "Ελένη" είναι πρόκληση για την ηθοποιό που, σημειωτέον, βρίσκεται στην πιο ώριμη στιγμή της καριέρας της: "Μπορεί λόγω εποχής να μην έχω πολλά κοινά στοιχεία με την ηρωίδα που υποδύομαι" λέει , "αλλά έχουμε ψυχική συγγένεια . Έχει μια δύναμη ψυχής (η ηρωίδα) που είναι καθηλωτική".

Η αγγλίδα συγγραφέας ισχυρίστηκε πως οι ήρωές της ήταν φανταστικοί, όταν άρχισε να γράφει το βιβλίο, εκεί γύρω στο 2005. Έμαθε, όμως πως , στην Σπιναλόγκα υπήρχαν αληθινοί άνθρωποι που υπέφεραν από την λέπρα.
Η πρώτη πρόταση, για την οπτικοποίηση του βιβλίου της έγινε από έναν σκηνοθετη του Χόλυγουντ. Εκείνη ζήτητσε να είναι μπροστά στα γυρίσματα, αλλά ο σκηνοθέτης αρνήθηκε να την έχει στα ...πόδια του.
Όταν ο διευθυντής του τηλεοπτικού σταθμού Mega, Πέτρος Μπούτος, της έκανε την πρόταση, εκείνη έθεσε αυτόν τον όρο ώστε να δεχθεί. Σε αντίθεση με τον Χολυγουντιανό σκηνοθέτη, ο κ. Μπούτος έδωσε τη δυνατότητα στην κυρία Hislop να βρίσκεται στα γυρίσματα μιας τηλεοπτικής σειράς που σπάει όλα τα ρεκόρ τηλεθέασης που ξέραμε, μέχρι σήμερα.
Μιλώντας ελληνικά, η Victoria Hislop, στη συνέντευξη τύπου μου έκανε εντύπωση που αναφέρθηκε σε άρρωστο της νόσου hansen: "Αναφέρομαι ιδιαίτερα σε έναν συγκεκριμένο άνθρωπο" είπε, "το Μανώλη Φουντουλάκη που υπέφερε από την ασθένεια της λέπρας για πάρα πολλά χρόνια. Έγινε φίλος με όλους τους ανθρώπους που δούλεψαν σ’ αυτήν την παραγωγή. Με τη ζεστασιά του, τη δύναμή του και πάνω απ’ όλα τη σοφία του. Ο Μανώλης, μας ενέπνευσε και μας επηρέασε όλους. Δυστυχώς όμως έφυγε από κοντά μας φέτος το Μάιο, σε ηλικία 86 ετών. Αλλά πιστεύω ότι αν ήταν εδώ μαζί μας απόψε θα ήταν πολύ χαρούμενος για αυτό που πρόκειται να δούμε. Θα ήταν πολύ περήφανος με τη συμμετοχή του κι εμείς όσοι τον ξέραμε είμαστε πολύ περήφανοι που τον γνωρίσαμε".

Τέσσερα εκατομμύρια στοίχισε αυτή παραγωγή και σε χρόνους χαλεπούς, ο σταθμός σκέφτεται να μεταφέρει τη σειρά στο εξωτερικό, πιστεύοντας να πάρει και να διπλασιάσει το κέρδος. Το Μεγάλο Κανάλι προετοιμάζεται να καταθέσει την ελληνική σειρά στο διαγωνιστικό τμήμα τριών τηλεοπτικών φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Biarritz Γαλλίας, Edinburgh Γερμανίας, Νέα Υόρκη, οι τρεις σταθμοί για “Το νησί”, στους οποίους θα διεκδικήσει τη διεθνή αναγνώριση ως υποψήφια τηλεοπτική σειρά καλύτερης παραγωγής, σκηνοθεσίας και σεναρίου από την Ελλάδα. Η αρχή γίνεται τον Ιανουάριο του 2011 στο FIFA international of Audiovisual Programs που θα ανοίξει τις πύλες του στις 14 Ιανουαρίου στη γαλλική πόλη.

H άψογη σκηνοθεσία ( Θοδωρής Παπαδουλάκης ), αλλά και οι συγκινητικοί διάλογοι που πέτυχε η διακεκεκριμένη Μιρέλλα Παπαοικονόμου, απογειώνουν τη σειρά που ξελασπώνει τον τηλεοπτικό σταθμό από το απόλυτο "τίποτα" που επικρατεί τον τελευτάιο καιρό στην τηλεόραση.

vloutis1@otenet.gr