Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Στον τελικό ο Λούκας Γιώρκας. Ρεπορτάζ


Μόλις ο πρώτος ημιτελικός του 56ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, από το κλειστό γήπεδο Fortuna Arena του Ντίσελντορφ, έλαβε τέλος και ο Λούκας Γιώρκας έχει περάσει στον τελικό του Σαββάτου!

ΛΟΥΚΑΣ ΓΙΩΡΚΑΣ

Την έχει η ψυχή του τη φωτιά...

'Ενοιωσα, έστω και για λίγο, υπερηφάνεια για έναν 'Ελληνα από την Κύπρο που πέτυχε "ανάταση ψυχής" ενός λαού που τον χτυπούν αλύπητα. Εδώ κι ένα χρόνο προσπαθούν τα κάμψουν το ηθικό του με μνημονιακές απαιτήσεις για όσα χρόνια άλλοι κατάφεραν να "τσιμπήσουν" το δημόσιο χρήμα και τώρα να θέλουν να "υποθηκεύσουν" τη χώρα για να την σώσουν!

Είχα, αρχικά, αντίθετη άποψη να στείλουμε φέτος τραγούδι στη Γιουροβίζιον, λόγο της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα. Το θεωρούσα "κωμωδία" να ...δώσουμε χρήματα από αυτά που δεν έχουμε, όσο και να ηχεί ακόμη στ΄αυτιά μου η φωνή του Γιώργου που έλεγε: "Λεφτά Υπάρχουν"! Σκεφτόμουν ότι θα μας κοστίσει 222.400 ευρώ (συν ΦΠΑ, όπου υπάρχει), εκ των οποίων τα 120.000 ευρώ, αφορούν στα τηλεοπτικά δικαιώματα που κατέβαλε η ΕΡΤ στην EBU, για μια ιστορία που θα ..."οφελήσει" μόνο τους ενδιαφερόμενους και στην τελική, το "κουστουμάκι" θα το πληρώσει ο κοσμάκης!

Θα μου πείς, τα 222.000 χιλιάρικα θα μας φέρουν τα επόμενα μέτρα;

Έτσι, έπεισα τον εαυτό μου να το δει θετικά και ως δημιουργός που έχει αγαπήσει τον θεσμό και έχει τρεις συμμετοχές σε αυτόν, από παλιά που τον είχαν για φτύσιμο και του πεταματού... Τότε πληρώναμε από την τσέπη μας την συμμετοχή και για ξεκάρφωμα είχαμε και μια δισκογραφική εταιρέια που τα περίμενε όλα από μας.

Γράφαμε, ας πούμε, το τραγούδι μας σε στούντιο ηχογράφησης με νυχτερινό τιμολόγιο και στου διαόλου τη μάνα, γιατί έπρεπε να πληρώσουμε ΚΑΙ το βίντεο κλιπ του τραγουδιού που θα μας εκπροσωπούσε στη Γιουροβίζιον. Στην τρίτη μου συμμετοχή, με την ελληνογαλλίδα τραγουδίστρια, Λουίζα Κονέ, το πακέτο μας κόστισε 1,5 εκατομμύριο δραχμές... Νοιώθαμε πως ήμασταν ΕΡΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ!!!

Μιλάμε για δύσκολα χρόνια...

Και χάρηκα που ο Λούκας κατάφερε να περάσει στον τελικό ...

Μαζί με την Ελλάδα, λοιπόν και από τον πρώτο ημιτελικό, παίρνουν το πολυπόθητο εισιτήριο και οι χώρες : Σερβία, Λιθουανία, Αζερμπαιτζάν, Γεωργία, Ελβετία, Ουγγαρία, Φιλανδία, Ρωσία και Ισλανδία.

01. Πολωνία/Poland - Magdalena Tul - (Jestem/ Είμαι)
Πρώτη εμφανίστηκε η Πολωνία, πήρε την κρυάδα και αποκλείστηκε απο τον τελικό.


02. Νορβηγία/Norway - Stella Mwangi - (Haba Haba/ Σιγά-σιγά)

Ούτε η Νορβηγία, που εμφανίστηκε δεύτερη, αν και ενθουσίασε το κοινό με την εμφάνισή της.

03. Αλβανία/Albania - Aurela Gaçe- (Feel The Passion/ Νιώσε το πάθος)

Η Αλβανία με εκκεντρική εμφάνιση δεν κατάφερε να περάσει στον τελικό, αν και προσωπικά την περίμενα στην 10άδα.

04. Αρμενία/Armenia-- Emmy - (Boom Boom/ Μπουμ-μπουμ)

Μπορεί να ήταν φαβορί για πρόκριση στον τελικό, όμως, η Emmy από την Αρμενία βγήκε στην σκηνή του Dusseldorf Arena έτοιμη για... μποξ! Κι αυτό διότι η συμμετοχή τής χώρας της ήταν αφιερωμένη στον Αρμένιο μποξέρ Arthur Abraham που διεκδικεί τον παγκόσμιο τίτλο το βράδυ του Σαββάτου. Παρ΄όλ΄αυτά, δεν κατάφερε να περάσει στον τελικό.

05. Τουρκία/Turkey - Yüksek Sadakat - (Live It Up/ Ξεφάντωσε)

Ο Τούρκος τραγουδιστής ερμήνευσε το «Live It Up» φορώντας θεόστενο πράσινο παντελόνι, μαύρο πουκάμισο με χρυσά σχέδια και μαύρη ζώνη με μια αγκράφα ναααα (με το συμπάθιο), ενώ στο φόντο του είδαμε μέχρι και χρυσά φτερά...

Ο Yüksek είχε ήδη ενημερώσει πως το ντύσιμο και το στήσιμό του προέκυψε από τα εθνικά χρώματα της Τουρκίας και το σύμβολο του συγκροτήματός του! Η εμφάνιση δεν ήταν κακή. Δεν ήταν όμως αρκετή ώστε να πείσει το κοινό πως αξίζει για μια θέση στον τελικό. Κι έμεινε εκτός, εκείνος και η ...χορέυτρια στο κλουβί!

06. Σερβία/Serbia - Nina - (Čaroban/ Μαγικό)

Η Σερβία, με τη Nina και το τραγούδι Caroban κατάφεραν να πετύχουν μια θέση στον τελικό κι έτσι θα τους δούμε ξανά!


07. Ρωσία/Russia - Alexej Vorobjov - (Get You/ Θα σε Πιάσω)

Έβδομος τραγούδησε στη σκηνή ο Alexej Vorobjov, εκπρόσωπος της Ρωσίας,με το τραγούδι Get You.

Ο Ρώσος τραγουδιστής, Alexej Vorobjov, που θεωρείτο ένα από τα φαβορί του αποψινού τελικού και, μάλιστα, τα προγνωστικά τον θέλουν στην πρώτη τριάδα, κατάφερε να μη διαψεύσει όσους τον πίστεψαν!

Προσωπικά το περίμενα το αποτέλεσμα για εκείνον και φυσικά τον ψήφισα...

08. Ελβετία με την με την Anna Rossinelli με το τραγούδι In Love For A While

Ξάφνιασε, προβλημάτισε, ...πέρασε...

09. Γεωργία/Georgia - Eldrine - (One More Day/ Μια μέρα ακόμη)

Η Γεωργία, με το συγκρότημα Eldrine, και με μία εκπληκτική ερμηνεία από την τραγουδίστρια, αν και την περιμέναμε στον τελικό, έμεινε εκτός δίότι η κάλπη έβγαλε... μητροπολίτη... Από τα παράδοξα του Φεστιβάλ.


10. Φινλανδία
Στην 10άδα και ευαίσθητος νεαρός Paradise Oskar που συγκίνησε τους 17.000 θεατές που παρακολούθησαν από κοντά τον διαγωνισμό, με το οικολογικό, όλο μηνύματα, τραγούδι του Da Da Dam.

Και η Μάλτα που εμφανίστηκε στην 11η θέση, με τον Vella και το τραγούδι One Life, δεν έπεισαν για μία θέση στον τελικό.



Ένα από το μικρότερα κράτη, το Σαν Μαρίνο που έχει μόλις 36.000 κατοίκους εκ των οποίων τους ...6 στη σκηνή της Γιουροβίζιον, που εμφανίστηκε στη12η θέση με εκπρόσωπο την Senit και το τραγούδι Stand By, δεν πήρε το εισιτήριο. Όμορφη εμφάνιση, όμως...


13. Και η εντυπωσιακή εμφάνιση της Κροατίας με την Daria, η οποία ερμήνευσε το Celebrate, βρέθηκαν εκτός, κάτι που ξάφνιασε τους πάντες...


Η Ισλανδία και οι Sjonni's Friends, με την μπαλάντα Coming Home πραγματικά έχουν μία απίστευτη ιστορία. Ο στιχουργός και ερμηνευτής του κομματιού, πέθανε πριν τέσερεις μήνες κι έτσι αποφασίσαν οι φίλοι του να δημιουργήσουν την μπάντα που με αυτή και στην μνήμη τους θα έκαναν την εμφάνισή τους στην Γιουροβίζιον!!! Ο Sjonni δεν ζει, αλλά θα "δει" τους φίλους του στον τελικό με το δικό του τραγούδι... παρκαταθήκη!


Επόμενο τραγούδι που παρουσιάστηκε στη σκηνή της Γιουροβίζιον με τα πολλά προβλήματα στον ήχο για την παρουσίασή της, ήταν το What About My Dreams, με ερμηνεύτρια την Kati Wolf, που εκπροσώπησε την Ουγγαρία που θα την συναντήσουμε και στον τελικό...



Με μία αρκετά ευχάριστη- οπτικά- εμφάνιση και το τραγούδι Luta É Alegria, οι Homens Da Luta διεκδίκησαν μία θέση στον τελικό του διεθνούς διαγωνισμού τραγουδιού.



Λίγο πριν το τέλος, στη σκηνή ανέβηκε η Evelina Sašenko και ερμήνευσε το C'est Ma Vie, το τραγούδι της Λιθουανίας:



Προτελευταία συμμετοχή ήταν αυτή του Αζερμπαϊτζάν, με τους Ell/Nikki και το τραγούδι Running Scared που, τελικά, συγκίνησαν τους γιουροβιζιονιστές κι έτσι θαν τους δούμε το Σάββατο και πάλι να διεκδικούν ένα καλό πλασάρισμα στις πρώτες θέσεις του διιαγωνισμού.

19. Ελλάδα
Η μεγάλη έκπληξη της βραδιάς, ο Λούκας Γιώρκας που, με τον STERIO MIKE, έδωσε την λεβεντιά του για να πείσει τους ευρωπαίους που δν έχει "σκύψει" το κεφάλι. Με φιλότιμη προπάθεια κατάφερε να περάσει στον τελικό και να ανατρέψει το σκηνικό που τον ήθελε ίσα ίσα να περνά στον τελικό. Έβαλε και τα "γυαλιά" ακόμη και σε δημοσιογράφο του BBC που είπε πως το τραγούδι της Ελλάδας είναι ...χειρότερο και από την οικονομία της!!!

Ο Λούκας Γιώρκας στον τελικό της Eurovision!

Το παληκάρι αυτό, κατάφερε για τρία λεπτά να πετύχει "ανάταση ψυχής" ενός ολόκληρου λαού που τον έχει λιγήσει το μνημονιακό καθεστώς από τις απανωτές σφαλιάρες-μέτρα που του επιβάλλουν! Με την προτροπή να βρει το κουράγιο, να σηκωθεί και να δώσει γροθιά στο σάπιο κατεστημένο και σε όλους αυτούς τους κατάπτυστους που τον έφεραν σ΄αυτό το χάλι... Γιατί είναι λαός που δεν του αξίζει τέτοια μοίρα, όπως και τέτοιοι πολιτικοί!

πηγή φωτο: madata.gr