Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Η άφιξη της Αμάλ Αλαμουντίν στην Ελλάδα

Π Ο Λ Ι Τ Ι Σ Μ Ο Σ

Αμάλ: "Τιμή μου που βρίσκομαι εδώ"...

Από τις 7 το απόγευμα, η κυρία Κλούνεϊ ή άλλως πως Αμάλ Αλαμουντίν, βρίσκεται στην Ελλάδα. Τα φλας άστραψαν, με την εμφάνισή της στο Ελευθέριος Βενιζέλος...

Η επίσκεψη της Λιβανέζας νομίκου πραγματοποιείται, "ύστερα από πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης και συνδέεται με τα γλυπτά του Παρθενώνα, που βρίσκονται σήμερα στο βρετανικό μουσείο", αναφέρεται στην ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου Doughty Street Chambers.


Στην ανακοίνωση προστίθεται πως γι αυτό το θέμα ζητήθηκε για πρώτη φορά από τον νομικό Τζέφρι Ρόμπερτσον και την κυρία Κλούνεϊ να παράσχουν νομικές συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση, το 2011.
Η δικηγόρος, που ειδικεύεται στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα συναντηθεί "με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Πολιτισμού Κωνσταντίνο Τασούλα, μαζί με τον νομικό Τζέφρι Ρόμπερτσον", όπως ανακοίνωσε το δικηγορικό γραφείο τους.
"Είναι τιμή μου που με κάλεσε η ελληνική κυβέρνηση και που θα έχουμε αυτές τις συναντήσεις. Σας ευχαριστώ για το ζεστό καλωσόρισμα" είναι η πρώτη δήλωση της Αλαμουντίν...


Η ωραία Αμάλ στο Ελευθέριος Βενιζέλος...
..΄λ΄΄

Τι θα κάνει η Αμάλ Αλαμουντίν στην Αθήνα

Π Ο Λ Ι Τ Ι Σ Μ Ο Σ
Οι ώρες της Αμάλ στην Αθήνα
Εχει επαγγελματικά ραντεβού και ζητά προσωπική ηρεμία. 
ΜεθαύριοΤετάρτη συναντά τον πρωθυπουργό, 
αύριο Τρίτη τον κ. Τασούλα στις 12.

Με μια ατζέντα πολλών ραντεβού και ζητώντας απόλυτη ηρεμία στον προσωπικό της χρόνο, η Αμάλ Αλαμουντίν Κλούνεϊ προσγειώνεται σήμερα, Δευτέρα 13 Οκτωβρίου στην Αθήνα και θα παραμείνει έως την Πέμπτη 16 του μηνός – αν δεν αλλάξει κάτι τελευταία στιγμή στο πρόγραμμά της. Η νέα κυρία Κλούνεϊ προσγειώνεται στην Αθήνα σήμερα Δευτέρα, μετά τις 6 το απόγευμα. Μεθαύριο, Τετάρτη, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και αύριο, Τρίτη στις 12 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον υπουργό Πολιτισμού, Κ. Τασούλα. Κεντρικό θέμα των συζητήσεών τους θα είναι η διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.
  Αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον κ. Σαμαρά, η νέα κυρία Κλούνεϊ θα επισκεφθεί την Ακρόπολη. Είναι πιθανόν την ίδια μέρα θα δώσει συνέντευξη τύπου σχετικά με το ζήτημα.
  Η 36χρονη λιβανέζικης καταγωγής δικηγόρος καταφθάνει στο Ελευθέριος Βενιζέλος με εμπορική πτήση από Λονδίνο. Είναι πολύ πιθανόν να την υποδεχτούν άνθρωποι από το Μέγαρο Μαξίμου. Αμέσως μετά την προσγείωση θα μεταβεί στη Μεγάλη Βρετανία, το ξενοδοχείο που θα τη φιλοξενήσει στο διάστημα παραμονής της στην Αθήνα. Ως γνωστόν, η Αμάλ Αλαμουντίν που θα συνοδεύεται στο ταξίδι της στην Ελλάδα με τον Τζόφρι Ρόμπερτσον, επικεφαλή του δικηγορικού γραφείου Doughty Street Champers στο οποίο εργάζεται αλλά και από τον Νόρμαν Πάλμερ. Επίτιμοι σύμβουλοι της Βασίλισσας της Αγγλίας και ιοι δυο έχουν βαθιά γνώση του διεθνούς δικαίου και εμπειρία αλλά επιτυχίες σε υποθέσεις διεκδίκησης έργων πολιτιστικής κληρονομιάς.
  Στη Μεγάλη Βρετάνια έχουν γίνει κρατήσεις για τέσσερις σουίτες. Εκτός από την Αμάλ Αλαμουντίν και τους συνταξιδιώτες της από το εξωτερικό, στο ίδιο ξενοδοχείο θα καταλύσει και ο Ντέιβιντ Χιλ, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα ο οποίος βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα και θα έρθει στην Αθήνα προερχόμενος από κάποιο νησί της χώρας. Ο κ. Χιλ είναι και ο συνδετικός κρίκος των δικηγόρων του  Doughty Street Champers και του Μεγάρου Μαξίμου που μαζί με το υπουργείο Πολιτισμού χειρίζονται τις λεπτομέρειες του ταξιδιού. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της, η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ θα επισκεφθεί τον Ιερό Βράχο και θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο σε γεύμα στο Μουσείο Ακρόπολης.
   Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Ελβετικής Επιτροπής για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, καθηγητής, Ντούσαν Σιτζάνσκι, σε επείγουσα επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, επιμένει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την Αμάλ Αλαμουντίν ως σύμβουλο κι όχι ως δικηγόρο. Σύμφωνα με την άποψή του, η δεύτερη επιλογή θα ήταν καταστροφική.
«Το οικονομικό κόστος θα είναι τεράστιο, αλλά και το πλέον σημαντικό είναι ότι η περίπτωση να χάσουμε στα δικαστήρια δεν πρέπει να αποκλείεται λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ασκεί μεγαλύτερη επιρροή απ' ότι η Ελλάδα», υπογραμμίζει με νόημα.
 Με την ίδια άποψη συντάσσεται και ο πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για τα Μάρμαρα, ΄Εντι Οχάρα: «Η προσφυγή στα δικαστήρια είναι νομικά μια περίπλοκη υπόθεση και αν δεν υπάρξει ξεκάθαρη απόφαση υπέρ της Ελλάδας, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο, τότε θα τορπιλιστεί η προσπάθεια για την επιστροφή των Μαρμάρων», εκτιμά ο τελευταίος ο οποίος, σημειωτέον, έχει μακρά θητεία στο βρετανικό κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
| Κατερίνας Λυμπεροπούλου
THETOC